Nem tudod hogyan kezdj el edzeni? Előkészítő gyakorlatok, avagy a Gimnasztika alapvető szerepe a terhelések előkészítésében!

Te tudtad, hogy nemcsak a gyermekkorban, bármilyen sportági alapozáshoz szükségesek a gimnasztikai gyakorlatok, hanem a felnőtt korban is? Ezek a gyakorlatok nagyon fontosak a test sokoldalú fejlesztésének a megalapozásához, valamint a további terhelésekre való előkészítéshez. Rendszeres gyakorlásuk a mozgások helyes technikai végrehajtásának elsajátítását segítik elő, előkészítik a testet a fokozott terheléshez.

Gimnasztika

Még kisgyerek voltam, amikor találkoztam a gimnasztikával, vagy ha úgy ismerősebben hangzik, akkor a 4 ütemű gyakorlatokkal, amelyet minden testnevelés órán ismételtünk. Én nagyon szerencsés vagyok, mert mind az általános, mind pedig középiskolában olyan testnevelő tanárom volt, aki imádta a munkáját, bennünket, így a gimnasztika monotonitása sem okozott gondot a rendszeres ismétlés ellenére sem. Ez pedig az egyik legfontosabb, hiszen a sokszori ismétlés a gyakorlatok hatékonyságát növelik.

Az előkészítő, gimnasztikai négyütemű gyakorlatoknak nagyon sokféle jótékony hatásuk van:

  • erősítenek
  • nyújtanak
  • növelik az ízületi mozgáskiterjedést
  • javítják a testtartást
  • elősegítik a szép technikai végrehajtást
  • fejlesztik a mozgáskoordinációt
  • megadják az alapot a további mozgásformák elsajátításához
  • fokozzák a vérkeringést, ezért bemelegítésként is érdemes beépíteni az edzések elejére
  • a rendszeres gyakorlásuk segítik az izmok harmonikus fejlődését és előkészítését sportági vagy másfajta terheléshez
  • nemtől, kortól függetlenül végezhetőek a gyakorlatok, sőt én a kötelezően ajánlott gyakorlások közé sorolom!

DSCF8543

Ezeket a gyakorlatokat nagyon ajánlom a futás után, az edzések elkezdésekor, alapozásként vagy bemelegítésként. Amikor gimnasztikai gyakorlatokat hajtunk végre, akkor nagyon fontos a kiinduló helyzet helyes felvétele, mert ahhoz igazodik a gyakorlat.

Mint a legtöbb alkalommal, most is kihangsúlyozom, hogy akik a Pilates technikai alapokat ismerik, azoknak az ütemesen, dinamikusan végrehajtott utánozgásos gimnasztikai gyakorlatok még hatékonyabbá válnak! Ebben az esetben tudatosan tartjuk a törzset ha például kargyakorlatot hajtunk végre, vagy a medencét és a lábainkat tartjuk stabilan az izmainkkal, ha törzsfordítást végzünk!

Hogy miért vetettem fel ezt a témát? Mert a különböző mozgásprogramokat érdemes váltogatni néha, a statikusból a dinamikusba, így megdolgozva a testet sokoldalúan. Ezt a módszert alkalmazom a gyerekeknél az edzéseken, mindig építek be a felnőtt csoportos- és személyi edzéseim során, és a saját, a Meditatív Aerotréning – MAT – programomba is.

Hamarosan gyakorlatsorokkal is jelentkezem azoknak, akik ezt szeretnék szintén beépíteni az edzéseikbe!

Akik pedig ismerik, azok ki ne hagyják az edzéseik során!

Hidvégi Andi

 

 

 

 

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum