Gyermekeink helyes testtartása,egészséges fejlődése a mi felelősségünk,szülőké!

Nagyon fontosnak találom ezt a témát, hiszen a gyerekek többsége érintett ebben. Sokszor sajnos csak azt vesszük észre, hogy híznak vagy hogy nem tanulnak jól, pedig mindezek előtt azt kellene megfigyelnünk, hogy a testük egészségesen fejlődik -e? Ha a gyerek nem tartja egyenesen magát, arra a legtöbb szülő reagál, de ilyenkor azzal az egyszerű mondattal intézik el, hogy – húzd ki magadat! Legtöbbször nem történik továbblépés, pedig a gyermekeink egészséges tesi-lelki fejlődése a mi felelősségünk, szülőké!

_MG_6256x

A kislányomat, Pankát, kicsi kora óta olyan tornákra járatom, ahol elsősorban a tartás fejlesztése, az ízületi mobilitás és a szép technikai végrehajtás a lényeg, nem pedig a versenyeztetés. Sajnos pontozó bíróként több éven keresztüll találkoztam azzal, hogy a gyerekek testileg még nem volt felkészülve egy-egy elemre, mint a bógni, flikk, amelyek a gerinc-, a vállak lazaságát és a támasz megtartásához szükséges erőt feltételezi. Ilyenkor nagyon elkeseredtem, hiszen ez a gyermekek gerincében, ízületeiben okozhat visszatérő kellemetlen fájdalmakat, elváltozásokat is!

De tovább kell, hogy menjek, hiszen a gyermekkorban ki nem korrigált testtartás a felnőtt vendégeim körében sokszor okoz kellemetlen problémát.

Gondolok itt a helytelen fej-, a vállak- gerinc tartására és amiről még többször elfeledkezünk, az a beesett boka vagy a talp külső részén való helytelen terhelés, ami hatással lehet az egész ízületi- és izom rendszerünkre! Nekünk szülőknek kell észrevenni és tenni az ellen, hogy jó irányba mozduljon a fejlődésük. És hogy hogyan? Kérjük meg őket, hogy álljanak elénk, és mutassák meg hogy tartják magukat! És ha az nem szép, akkor tegyük meg a megfelelő lépéseket, mutassuk meg ortopéd orvosnak, gyógytornásznak vagy olyan szakembernek, aki ezzel foglalkozik. Tanuljunk meg gyakorlatokat és segítsünk nekik, hogy használják azokat a minden napokban!

DSCF8595

Sokszor írtam már, hogy a testtartás szoros összefüggésben van az önértékelésünkkel, így a gyerekek esetében érdemes még jobban odafigyelni, hisz ha a tanulásban nem sikeres, kevésbé dícséri a tanár, akkor az megfigyelhető egy előre esett vállak- vagy elbújt nyakak formájában. De mivel ekkor testileg változnak főleg a kislányok esetében azért, hogy takarják a gömbölyödésüket, szintén elbújó testtartással reagálhatnak.

Ha a helytelen testtartás huzamosabb ideig fennáll, akkor okozhat elváltozást és sajnos olyat is, amelyik már nem visszafordítható!

Összeállítottam olyan gyakorlatsort, amelyeket a felelős szülők gyermekeikkel egy workshop formájában elsajátíthatnak és otthon gyakorlotathatják! Megmutatom mire kell figyelni és hogyan vehetik észre a rendellenességeket!

A workshop időpontja hamarosan megtalálható a Hidvégi Andrea Edző oldalamon!

Várom a felelős szülőket a gyermekeikkel sok szeretettel!

Hidvégi Andrea

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum