A Pilates Zsírégető?

Edzőként rendszeresen találkozunk azzal a kérdéssel, hogy a Pilates zsírégető -e? Milyen gyakorisággal járjak edzésre, hogy az legyen? Érdemes ezekre a kérdésekre tudni a válaszokat, mielőtt elmegyünk egy Gépes Pilates vagy más néven Pilates Reformer Reformer Pilates Gép edzésre!

Mi a Pilates?

Jó, ha tudjuk mi is az a Pilates valójában, hiszen igy érthetjük meg az  élettani hatásait is és dönthetünk, hogy nekünk ez megfelelő edzés -e vagy sem!

A Pilates az a múlt század elején Joseph Pilates által egy tudatosan kidolgozott program, amely eredetileg 34 gyakorlatból áll. 34 Pilates gyakorlat

Ezeknek a gyakorlatoknak a zsenialitását az adja, hogy segítséget nyújthatnak a mindennapjaink ülő- és álló munkája során és a mobil telefonok-, tábla- és asztali gépek sűrű használata miatt deformálódott a testünkhöz és főleg a gerincünkhöz! Ezek sokszor derék-, nyak- és hátfájással járnak.

A Pilates rendszeres gyakorlással támogatja a testtartás optimalizálását, és ezzel a felborult a testegyensúlyunkat korrigálja!

A Pilates elsősorban a következőket segíti: 

 • a testtartást
 • a test egyensúlyát
 • a gerincet
 • core izmokat

A Pilates általában egy lassabb, koncentrált, tudatos edzés, amivel segítjük a vendégeknek, hogy

 • figyeljenek a központjukra, önmagukra
 • a gyakorlatok helyes végrehajtására
 • az ízületeik védelmére
 • az izmaik tudatos használatára

Pilates fogyaszt?

A Pilates elsősorban:

 • alakot formál,
 • feszesít
 • aktivizálja a belső izmainkat is
 • derekunk karcsúbb
 • alakunk vékonyabb, feszesebb lesz

Ez azért szokott szembeötlő lenni az elején, mert a fitnesz programok nagy része nem fordít ennyire nagy figyelmet a központ aktivitására, tehát arra, hogy a felületes izmok terhelése előtt foglalkozzon ennyire alaposan a központ izmaival. Ez azt jelentheti ebben az esetben, hogy ha valaki évtizedeken keresztül nem fordított figyelmet a gerinc-medence kapcsolatára, a gerinc megfelelő mobilitására-, mély izmok felépítésére a felületes izmok terhelése előtt, akkor nagyon valószínű, hogy a központ ereje messze alul múlja a felületes izmokét.

Pilates hatása?

A Pilatesnek az élettani hatása kiemelkedő, látható és érezhető fizikai és mentális változásokhoz vezet, ami jelentősen megváltoztatja a külsőnket is!

Az első pár hónapban tehát az a tapasztalat, hogy a testsúly 2-3 kg-al is megnőhet, hiszen a mély izmokat aktivizáljuk, amelyeket azelőtt nem használtunk tudatosan, miközben vékonyodnak a vendégeink, hiszen az izom tömege nagyobb, mint a zsír tömege! Ettől nem szabad megijedni, hiszen a központ aktív használatával az emésztőrendszerünket aktivizáljuk, a gerinc-, a medence egymáshoz viszonyított helyzete miatt a test egyensúlya javul, az életenergiánk intenzívebben áramlik, így a testünk élettanilag optimálisan változik!

Több évtizedes tapasztalat, hogy hosszútávon a Pilates program hoz egyfajta fegyelmezettséget, belső erőt, kiegyensúlyozottságot, amivel az étvágy csökken és az étrendünket is elkezdjük megváltoztatni az edzések mellett!

Viszont ami nagyon kiemelkedően fontos, hogy a Pilates hatására a vendégek testösszetétele változik meg, ami természetesen egy karcsúbb, vékonyabb, elegánsabb megjelenéshez vezet! Viszont azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a zsír és az izom közötti nagy különbségek, hogy az izom, ha aktív, akkor:

 • kisebbnek, vékonyabbnak látszik
 • az anyagcsere folyamatokat is serkenti
 • több kalóriát éget el
 • ami pozitív élettani hatást vált ki

Zsírégető a Pilates?

Először is érdemes tisztázni, hogy mit jelent az, hogy mitől lehet zsírégető az edzés!

Ahhoz, hogy valaki az edzés során zsírt égessen, annak a zsírégető zónában-,  vagyis a maximális pulzus 50-70% között kell tartania a pulzusát és hosszabban, több, mint 30 percben ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Vagyis szükséges ez az intenzitás ahhoz, hogy elérjük a zsírégető zónát.

Következtetésképpen akkor lehet egy Pilates óra zsírégető, ha a pulzus nem megy 50% alá , de 70% fölé sem!

A Pilates nem zsírégető, rendszeres gyakorlás során segít átalakítani a zsírt izommá, segíti az anyagcsere folyamatokat, ami a szép alakhoz vezet hosszútávon! 

Ezért ajánlják sokszor az intenzív gyaloglást a Pilates rendszeres gyakorlása mellett, hogy meglegyen a kardiós terhelés is, ami segíti a zsírégetést is amellett, hogy pozitív élettani hatása van a szív- és vérkeringési rendszerünkre!

Egy 2021-es kísérlet viszont azt bizonyította, hogy jelentős túlsúllyal rendelkező egyének esetében hatékonyan csökkenti a Pilates a zsírtömeget, a testsúlyukat, de ez csak az igazán meghízott emberek esetében volt igaz!

A zsírégetéshez folyamatos mozgás szükséges, megfelelő intenzitással és a pulzus zsírégető zónában való tartásával! Azokon a haladó Gépes Pilates Reformer edzéseken ez megvalósítható, ahol már a Jumping Board/ugródeszka, mint kiegészítő eleme a reformernek előkerül és a pulzuszónát tartva adjuk a terhelést!

De ilyenkor nagy szakmai figyelem kell, hiszen a gyakorlatok kivitelezéséhez szükséges a helyes technikai végrehajtás és sokszor a fáradtság tud a végrehajtás rovásár menni.

A Pilates egészség központú program, amely koncentrál a gerincünkre, hosszútávon segít fogyni, alakulni és feszessé tenni a testedet, növelni az önbizalmadat!

Várunk sok szeretettel a Pilates Studionkban!

Legutóbbi bejegyzések

Pilates előnyei

A Pilates egy olyan edzés-program, ami nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészséget egységesen célozza, és stresszoldó hatása is jelentős! Mi a Pilates? A Pilates nem csak pár gyakorlat

Tovább »

A Pilates Zsírégető?

Edzőként rendszeresen találkozunk azzal a kérdéssel, hogy a Pilates zsírégető -e? Milyen gyakorisággal járjak edzésre, hogy az legyen? Érdemes ezekre a kérdésekre tudni a válaszokat, mielőtt elmegyünk egy Gépes

Tovább »

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

Archívum