Változni, változtatni szeretnél és nem tudod hogy kezdd el? Hogy oldj meg egy évek óta fennálló problémát?

Amikor elérkezik az embernek a 30, a 40. életév, sokan elgondolkodnak azon, hogy mi az, amit addig megvalósítottak a terveikből, álmaikból és melyek azok, amelyek még megoldásra várnak?

Én is így vagyok ezzel, főleg most, hogy már a 45. életévemet töltöttem be. A szám leírása számomra csupán furcsán hangzik számomra, de a bennem megélt élmények, tapasztalatok, érzelmek, levont konzekvenciák ahhoz vezettek, amit már kiskoromban is meg tudtam fogalmazni magamban, hogy mindig minden értelmet nyer és a megélt évek csupán gyarapíthatják a bennünk lévő egyetlen és igaz erőt, a szeretetet.

_DSC5297

Sokan sok elvvel, beléjük ívódott mondatokkal, szokásokkal, ítélekezésekkel élnek együtt. Ezeket valahonnan nagyon messziről, lehet sok-sok generációkon keresztül megélt szomorú családi tapasztalatok, élmények által hozzák, szinte megkövült szereotípiák, szokásrendszerek formájában.

Biztos többetekkel előfordult már, hogy egy bizonyos szituációra a család egy mondattal, egy negatív cselekedettel – mint kiabálás, akár tetleges bántalmazás, elítélő mondatok formájában – reagált és ezt a beidegződött “szokást” vitte tovább az új családjába…

A felnőtti létben fontos ezeknek a szokásrendszereknek a felismerése és korrigálása. Ezeket csak tudatosan tehetjük meg, amikor belekerülve egy olyan szituációba, amelyek kiváltják ezeket az érzelmeket, megtanuljuk először felismerni, majd változtatni ezeken. Ez sokszor nem könnyű..de már megvannak a megfelelő pszichoterápiás módszerek ezeknek a feltárására, a felismerések elősegítéséhez, ahhoz, hogy ezeket a szokásrendszereket meg tudjuk változtatni!

A tudatossághoz, hogy tudjuk mit miért cselekszük, hogy benne legyünk egy folyamatban, fontos, hogy megtanuljunk felelősséget vállalni azért, amit cselekszünk, teszünk. Ha fel tudjuk ismerni a miérteket, változtatni tudunk rajtuk! Ez is egy olyan folyamat, ami nem megy egyik pillanatról a másikra, bele kell jönni, mert elég bátornak kell lennünk szembenéznünk a gyengeségeinkkel. De pár alkalom után sikerülni fog, és gyakorlással tudunk változtatni viselkedési mintáinkon!

Ha beszélgetésre vágysz, mert változtatnál és nem tudod hol kezd el, várlak sok szeretettel az egyéni- és csoportos beszélgetésekre! A Női Mozgás- és Lélekterápia csoportos foglalkozások időpontját és helyét hamarosan megtalálod a Facebook rajongói oldalamon!

Hidvégi Andrea

 

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum