Te tudtad? Egyenletlen terhelésből következhet háti fájdalom?

Te tudtad, hogy a háti fájdalom eredhet abból, hogy a jobb és bal oldalad nem ugyanolyan erős?

Nagyon sokan keresnek fel azzal, hogy a derekuk, hátuk nagyon fáj, hiába edzenek, és ez általában a jó eset. Hiszen ha valaki nem jár, akkor ezek a problémák még jobban ki tudnak élesedni.

Az edzés ömagában bármilyen típusú is, jó, ha valaki rendszeresen csinálja, de ezeket az edzéseket érdemes kiegészíteni a gerinc átmozgatásával, a gerinc melletti-, a medence körüli- és a tartásért felelős izmok erősítésével és nyújtásával is. Ezek a gyakorlatok nem annyira időigényesek, viszont tudatosan megtanulva végrehajtani azokat nagyon hasznosak az egészséges gerinc szempontjából. Nagyon fontos, hogy ne csak a felületes izmainkat dolgoztassuk, mint amilyen például a széles hátizom, hanem a nem látható, tartásért felelős-, a gerincet-, a medencét-, a lapockákat optimálisan megtartó izmokat is! Az esztétikus, szép hát a két oldal – a jobb és baloldal, a test elülső- és hátulsó felszíne, a has- és hát – izmainak harmonikus működésétől lehet egészséges.

_MG_6572x

A legtöbb esetben, amikor az első konzultáción találkozom a vendégeimmel, átvizsgálva őket rögtön látszik, ha a jobb és bal oldal között nagy az eltérés. Általában a derék egyik oldala, ha erősebben dolgozik, akkor kereszt irányban az ellenkező oldali lapocka is ugyanúgy túlkompenzál. Ez az egyenlőtlenség az alap beállás során már a talpakon jelentkező egyenletlen súlyeloszlásban is megfigyelhető.

DSCF7300A képen: alap beállás, csípőszélesen elhelyezett párhuzamos lábak, természetes tartásban, megnyújtva a gerinc. Vállak leengedve, lapockák közelítve a gerinc felé. Sehol nincs túlzott feszítés. Ebben a tartásban vizsgáljuk a vendég terhelését a lábakon, ami alapján sokminden kiderülhet.

És hogy mi a teendő? Figyeljünk arra, hogy  amikor megjelenik a fájdalom, akkor ne halogassuk, forduljunk szakemberhez, hiszen minél tovább húzzuk, annál hosszabb időbe telik rendbe tenni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a gerinc deformálódhat hosszú távon, és ez még nagyon fájdalmakhoz és még rosszabb tartáshoz vezethet.

Ha úgy érzed, hogy szakítanál időt arra, hogy a végére járj a derék- és hátfájdalmaidnak, akkor gyere el a workshopomra, ahol kiscsoportos foglalkozás keretében átnézem a résztvevők gerincét, terhelését és megtanítok nagyon egyszerű gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlás esetén a minden napokban segítenek ezeket az egyenlőtlenségeket helyreállítani. A teendő csak annyi, hogy írj nekem, hogy szeretnél jelentkezni egy ilyen napra.

Az egészséges gerinc nagyon fontos a jó közérzetünk kialakításában és megtartásában, és nem beszélve arról, hogy a tartásod is sokkal szebb lesz, amivel nő az önbizalmad és magabiztossá válsz a minden napjaid során.

És ne felejtsük el, a jó megjelenés a siker első lépcsője!

Ügyeljünk magunkra!

Hidvégi Andi

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum