Edzőként azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember nem fektet nagy hangsúlyt a rendszeres nyújtásra, pedig az edzések számának növekedésével arányos és a kor előrehaladtával is kiemelten fontos az izmok és ízületek egészséges működéséhez.

A Pilates Reformer a rugós ellenállások segítségével nagyon sokat tud segíteni a megrövidült, megmerevedett izmok visszaalakításában. Mivel az eszköz olyan irányban dolgoztat, amilyen irányba edzőként mi meghatározzuk, ezért olyan helyeket, pontokat is elér hatékonyan, amelyeket más eszközökkel én nem tapasztaltam, hogy lehetséges ilyen nagy mértékben. Megadja a mozgástartományt is, amikor a lábléccel vagy a kötéllel dolgozunk, amivel a lábakat vagy a kezeket, karokat” kötjük ki”, vagyis tesszük a láb- vagy kéztartó részbe. Ezekkel a tartópántokkal sok irányba, de biztonságosan, az ízületeket kímélően tudunk terhelni.

Sokszor mondják, hogy a Pilates egy nyugdíjas torna, de azok, aki eljönnek egy ilyen edzésre, nagyon hamar megérzik a nagyon alapos és másféle érzést kifejtő hatását. A legjellemzőbb mondat az, hogy olyan izmaimat is érzem, amelyeket eddig nem is tudtam, hogy léteznek.

Hozzám profi Futball játékosok el szoktak járni és mindig alapos nyújtást kérnek, ami természetesen az ő esetükben egy sokkal speciálisabb kihívás, mint egy „átlag ember” esetében, hiszen nekik a napi 2 edzésük mellett ez egy kiegészítő edzés, nem pedig fő edzés. Viszont a nagy terhelésük miatt már ajánlott egy külső gépes segítség, mert van, amit már nem vagy csak nehezen lehet csak simán visszanyújtani.

Van olyan vendégem, aki a „bácsis” mozgását akarja visszaalakítani fiatalossá, így neki a gerinc alapos-, minden irányú átmozgatása, az izomegyensúly visszanyerése a cél.

De speciálisan a derék- hát- és a lapocka körüli fájdalmakon is tudunk enyhíteni, mert az izmok megrövidülése is okozhat gondot.

A nyújtást rendszeresen kell alkalmazni a test egyensúlyának megtartásához, az izmok megrövidülésének segítése, alakjuk visszanyerése- és az ízületek megfelelő mozgékonysága érdekében!

Szívből ajánlom a gépes Pilates órákat nemtől, kortól függetlenül!

Hidvégi Andrea