Minden gyermeket érintő súlyos veszély, ami ellen tenned kell!

Sokfélék vagyunk… általában szülőként egy közös bennünk: féltjük és óvjuk gyermekünket. Sokan azonban túlzottan sokat foglalkoznak lényegtelennek tűnő dolgokkal (nehogy összekoszolja magát, meg ne üsse a porcikáit, stb.), miközben az iskolás korú gyerekek szinte egész nap mást sem csinálnak, mint ülnek és statikusan terhelik csigolyáikat, gerincoszlopukat.

Tudtad, hogy a helyes testtartásnak óriási szerepe van a sérülések, háti-, térd- csípőfájdalmak megelőzésében, a prevencióban? Bizony, a tartásunkra ritkán figyelünk oda, pedig akár súlyosabb kórképeknek is okozója lehet.

[one_half]

DSCF8595

[/one_half]

[one_half_last]

DSCF8613

[/one_half_last]

 

 

De mi is az a helyes testtartás?

Ezzel a kérdéskörrel nap mint nap találkozom a munkám során mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében. A gyerekeknél picit szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen még fejlődésben lévő szervezettel van dolgunk, ami még rugalmas és nagyrészt változtatható. A kis tanítványainknál tapasztaljuk, hogy az egyenes testtartás mellett nagy figyelmet kell fordítanunk arra, ahogy járnak. A lábukat befelé- vagy kifelé „csámpázva” helyezik le, vagy a láb külső vagy belső felére terhelnek nagyobb mértékben. Ilyenkor a talajfogást követően a talp átgördülési fázisa során sajnos eltolódik valamelyik oldalra, ami a boka beesését, -kifelé terhelését, és ezzel a felette lévő ízületek helytelen összehangolódását okozzák. Gondolok itt a térdre, csípőre, ami természetesen hat hosszútávon a gerinc ágyéki szakaszára a derék tájékra -, ami később okozhat derékfájdalmakat is. Ilyenkor a gyermekeket „újra megtanítjuk járni”, hogy a helyes technikával az ízületi rendszer optimális terhelést kapjon.

A másik kiemelkedő összetevő a törzs helyes tartása, az egyenes járás, ami szintén nagy hangsúlyt kap nálunk. A gyerekeknél sokszor előfordul a „hanyag” tartás, az előreesett váll, az iskolatáska egyoldalú hordása miatt az egyik váll leesése. Ezzel szintén nagyon fontos foglalkoznunk, hiszen ez a felnőttkorban okozhat izom-egyensúlytalanságot – hogy a gerinc egyik oldalán (sokszor a lapockánál)jobban feszülnek az izmok, mint a másik-, ami okozhat a gerincben hosszútávon kóros elváltozásokat.

 

Mit tegyünk?

Nagyon nagy figyelmet kell fordítanunk arra az időszakra, amikor a gyermekeink növésben vannak, hiszen ekkor kell erősíteni a helyes, természetes testtartásért „felelős” izmokat, hogy a megnyúlás után az izmok szépen, stabilan megtámasszák a gerincet, medencét és segítsék, hogy a lapocka izmai is helyesen működjenek („ne álljanak ki” a hátból). Mindezeket figyelembe véve a gyerekeknél fontos, hogy megtanítsuk őket újra, mindkét talpon helyesen, a talp közepén elképzelt vonalon végiggördülve, a vállakat leengedve, megnyújtott gerinccel, leengedett vállal, a hátba „beleolvasztott” lapockával, a medence optimális tartásával – amikor a derék és a has egyenlő mértékben feszülve tartja középállásban a medencét – megtanítani egyenesen járni..és itt nem a katonás, feszes-, hanem a természetes járásra gondolok.

A szép testtartás nemcsak egészségileg fontos, hanem növeli az önbizalmat, és segíti a megjelenést, a határozottság növelését, ami az élet minden területén fontos. Figyeljünk arra, hogy az edzők fordítsanak nagy hangsúlyt erre, hogy később tudatosan és szépen tartva magukat minél egészségesebben tudjanak élni Gyerekeink!

Szeretnéd megtanulni ezeket a gyakorlatokat? Nincs más dolgod, mint megadni neved és e-mail címed, amire hamarosan elküldöm neked a programot!

 


Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum