Miért fontos a helyes testtartás, a tudatos önmagunkra figyelés a minden napokban és az edzéseken is?

Amióta Pilates személyi edzésekkel foglalkozom, azóta egy teljesen új kapu is megnyílt számomra, hiszen egyre többen keresnek fel sérülések-, műtétek-, terhességek után, derék- hát- váll fájdalmakkal, hogy segítsek nekik a gyógyulásban, felépülésben és abban, hogy újra elkezdhessenek komolyan sportolni.

 

portré44

Az a Pilates módszer, amellyel én foglalkozom gyógytorna alapú, elsődlegesen fontosnak tartjuk a kutatások alapján kimutatott tudás mellett a tapasztalat általi tudás megszerzését is. Nagyon nem elég valamit elméletben tudni, ha gyakorlatban nem tudjuk azt alkalmazni! Ezt a tudást pedig a minden napokban történő gyakorlással, odafigyeléssel érhetjük csak el, amelyekhez évek kellenek, hogy meglássuk az összefüggéseket és segíteni tudjunk az embereknek!

A csoportos órák tartásával évtizedek óta foglalkozom és miután azt tapasztaltam, hogy minden egyes emberre másképpen hat a terhelés, hogy a minőségi technikai tudás sem mindenkinek tiszta és érthető, elkezdtem nemcsak megtartani az órákat, figyelve rájuk hajtani őket és óriási hangulatban edzeni, hanem TANÍTANI ŐKET A HELYES VÉGREHAJTÁSRA!

Egyre jobban közeledtem affelé, hogy egyénileg-, vagy kiscsoportos formában tanítsam meg nekik azt, ami számomra magától érthető volt, hiszen gyermekkoromtól kezdve tornáztam és megtanítottak hogyan kell kihúzni magamat, önmagamra-, a testtartásomra figyelve végrehajtani olyan torna elemeket, amelyek esetében elég volt egy pillanatra elveszíteni a fókuszt és máris megtörtént a sérülés.

Azt tapasztaltam, hogy a testtartásunk sok mindentől változik, és ezeket a pontokat észre kell vennünk, hogy sikerüljön még időben korrigálni az ilyenkor megtörténő negatív változást!

A testtartásunk változhat:

  • hízás során,
  • sok munka, teher vállalása esetén,
  • a nem megfelelő terhelés során az edzéseken,
  • önbizalomhiány miatt,
  • kamaszkori fejlődés során,
  • kismamaként a nagy pocak terhe miatt a gerincre erőteljesen hat a változás,
  • bármilyen sérülésből következően: lehet térd, váll, boka stb,
  • a lábakon érzékelhető rossz terhelés miatt, ami kihathat a gerincre,
  • a környezet, család, munkahely, főnök általi megfelelési kényszer miatt,
  • az élet céltalansága miatt…de még sorolhatnám mennyi mindennel találkoztam az évek során!

És bármennyire is meglepő, de a negatív változáshoz sajnos a bennünket körülvevő környezetünk is tud negatívan befolyásolni!

A test olyan, mint egy rendszer! Ráadásul ha értünk a nyelvén, igen hangosan elmondja, mi VAN VALÓJÁBAN BELÜL!

Amint elkezdjük visszaállítani a helyes testtartást, minden ami bennünk zajlik kezd a helyes irányba változni, elkezdünk felépülni a tartós testi elváltozásainkból és a sérüléseinkből is!

Ezeknek a változásoknak is vannak állomásai, amikor szembesülünk Önmagunkkal, az el nem fogadott hibáinkkal, meg nem valósított vágyainkkal, ki nem teljesedett érzelmeinkkel!

Ez az Út nem könnyű, de Önmagunk megismeréséhez és a belső nyugalmunk, kiegyensúlyozottságunk kialakításához elengedhetetlen..

Remélem egyre többen kezdtek el a saját testetekre és Önmagatokra figyelni!

Hidvégi Andrea


 

 

 

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum