A hízás és a túlsúly oka lehet az Önszeretet hiánya? A boldog, testileg és lelkileg is kiegyensúlyozott élethez vezető út

Amikor eljönnek hozzám a vendégek azzal a szándékkal, hogy fogyni szeretnének, még csak a kapuban állnak annak a lehetőségével, hogy elérjék és meg is tartsák a kitűzött célt.  Sokszor a fogyás lelki szinten reked meg, és ezért elsősorban a lelkükkel, érzéseikkel segítem összekapcsolni őket, hogy elkezdjék megismerni, elfogadni és megszeretni önmagukat.

Boldog, kiegyensúlyozott élet 40 felett- Krizsó Szilvia-Hidvégi Andi-Női karriernap 2

 

A hízás oka mindig összetett, de elsősorban az önszeretet hiánya az elsődleges kiváltó ok. Mivel a lélek sokmindennel lehet terhelt, ezért az elején a testükkel való ismerkedés, a légzésükre való figyelmet tanítom meg. Ilyenkor az a sok negatív gondolat, amely cikázik a fejükben és amelyekkel leértékelik magukat a minden napokban kizáródik az edzés idejére. Ahogy elkezdenek figyelni a megtanult testtartásukra napi szinten is, ez az időintervallum egyre hosszabbá válik, már nemcsak az edzés ideje alatt tart, és így segíti újraépülni az önértékelésüket.

Ez az oka annak, hogy nem kezdem el a táplálkozási szokásairól kérdezni őket az elején, mert először a lelkükben kell rendet tenni, hogy a táplálkozás alap feltétele, a fegyelmezettség ki tudjon alakulni bennük. Nem szabad egyszerre mindennel terhelni, figyelni kell arra, hogy mikor készültek fel rá.

Hogy miért is van ez?

Számtalan olyan esettel találkozom, amelyben a test nem elfogadása, az önszeretet hiánya van a középpontban, amely túlsúlyhoz, betegségekhez, sérülésekhez és sok esetben mértéktelen és helytelenül megválasztott evési szokásokhoz is vezethetnek. Ennek oka általában az, hogy a környezetünk fontos résztvevői, családtagok, testvérek, barátok, osztálytársak a minden napokban képesek szóvá is tenni, aminek negatív hatása lesz ránk.

Ha csak edzenénk, és nem beszélgetnénk, akkor testi szinten nem biztos, hogy történne olyan mértékű változás, mint amikor egy-egy felismerés által sikerül oldanunk a már meglévő- sokszor már nagyon régről hozott- érzelmi blokkokat. Amikor valaki lelki szinten megél érzelmi traumákat, sokszor a teste úgy reagál, hogy nehezen emészt meg a lelkének elfogadhatatlan dolgokat, és ez megjelenik testi szinten is az anyagcsere folyamatainak lelassulásában is. Ilyenkor általában a test túlsúllyal reagál erre, hogy „erősnek” látszódjon.

A boldog, kiegyensúlyozott élet előfeltételei mindenképpen az önelfogadás, az önmagunkra, a táplálkozásunkra való tudatos odafigyelés, a megfelelő mozgásprogram kiválasztása, amelynek eredményeként testi szinten az anyagcsere-folyamatok egészséges működése is helyreáll. Az évek során számtalan fogyókúrával, elvvel találkoztam, mégis amióta Pilates személyi edzéseket tartok, azóta látom a sokkal hatékonyabb fejlődést, kitartást a vendégeim részéről.

És mi lehet ennek az oka?

Számomra teljesen egyértelmű! Ahhoz, hogy valaki fogyni tudjon, ahhoz a régi, berögzött személyiségi szokásait fokozatosan el kell hagynia, ami sokszor tele van hozott sztereotíp mondatokkal, – De dagadt vagy, – úgysem tudsz lefogyni, – belőled sosem lesz semmi stb..sajnos ezek a negatív mondatok nagyon mélyen beívodnak és hiába a nagy nekiindulás a fogyókúrának, sajnos félúton, amikor stagnál a testsúly, hajlamosak ezeket a romboló mondatokat hagyni, hogy csengjenek a fülükben és feladják…a lelkükben felhalmozódó keserűség, méreg tudattalanul is hat az anyagcseréjükre.

Ha valaki változtatni, fogyni, fejlődni akar, az tud is! Ehhez fel kell nőni érzelmileg, ami a gyermekkorban ért korai traumák felismerését, feldolgozását jelenti. Ez nem könnyű Út, mégis ezt látom az egyetlen járhatónak, amely elvezet a tartós sikerhez!

Azt vallom, hogy mint a mesében is a főhős ha valamit igazán el szeretne érni, nagy próbák elé állítja az élet, és csak abban az esetben garantált a siker, ha képes ezen az akadályon túllépni, elhinni, hogy képes megcsinálni. A hosszú évek tapasztalatai egyértelműen mutatják számomra, hogy a test és a lélek szorosan összefonódnak, így az edzést belülről kifelé kell elkezdeni, ami a személyiség pozitív fejlődését fogja elősegíteni. Azzal, hogy a központot tartjuk, hogy a gerinc és a medence stabilitását szolgáló izmokat erősítjük, a testtartásunk is pozitívan változik, megjelenésünk is kellemes lesz és ekkor rálelünk arra a belső erőre, amit úgy hívnak, hogy önszeretet, önmagunk kiteljesedése.

És mi történik élettanilag a test szintjén?

Ahogy elkezdünk edzeni, úgy az anyagcsere-folyamataink egészséges szervezet esetén elkezdenek normálisan működni. A központ-, a pilates technika tudatos használata pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra is, hiszen a gyakorlatok helyes végrehajtása során a be- és kilégzést-, a központ beaktivizálására és megtartására is tudatosan figyelünk, ennek eredményeképpen emésztésünk is helyreáll.

A légzés a jóga irányzatok és meditációk világában az életet jelentik, amellyel „életre kelnek” a sejteink, levezetjük a stresszt, rendszeresen gyakorolva kiegyensúlyozottá, harmonikussá válunk.

És nemcsak testi szinten kell változni, hanem a személyiségnek is fejlődnie kell, hogy meg tudja tartani az egyensúlyt testi-lelki szinten egyaránt.

A tudatos edzés, az önmagunkon való munka és a kitartás meghozza a várva várt sikert!

Ha nem tudod hogy kezd el és egy támogató, szakmailag felkészült edzőkkel szeretnél dolgozni, várunk sok szeretettel a Hidvegi Andi Pilates Studio-ban!

Április 9-én 10-16 óráig a MagNet közösségi házban lesz egy Női Mozgás- és Lélekterápia napunk Rádonyi Krisztivel, aki kineziológus és szomatodráma vezető, a témánk az Önelfogadás és Önszeretet lesz.

Várlak/Várunk sok szeretettel!

Hidvégi Andrea

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum