A Te tested a Te Életed!

Sokszor elkeseredem, amikor körülnézek az utcán, vásárláskor, szaunában vagy esetleg nyáron a strandon.

És itt most nem csak az a szomorú tény, hogy a legnagyobb százalékban túlsúlyos embereket látok, hanem ahogy tartják magukat! Ahogy a gerincükre és a testtartásukra ránézek, realizálódik bennem a Felismerés, hogy itt igen komoly társadalmi inaktivitás, a testünk iránti közömbösség, önértékelésünk igen alacsony foka figyelhető meg. Hiába az a sok fintess terem, oktató, edző, programok és rendezvények vagy a fitness magazinok, -DVD-k, TV műsorok, szakértők foglalkoztatása!

Sajnos még mindig hiányzik a magyarok nagy részéből az edzés iránti érdeklődés, igény és motíváció, hogy elhatározzák magukat, hogy lemenjenek az edzőterembe, és rendszeresen járjanak is..szóval van itt mit csinálnunk nekünk edzőknek!

_DSC5563 copy

Sokadszorra írom le, hogy nagyon fontos a tudatosság az edzés terén is, nemcsak az élet más területein! Bizonyos korig bírja a szervezet a sok munkát, evést, a stresszel való küzdelmet, a kialvatlanságot, de ezeknek a túlzásba vitele sajnos sokszor elindít olyan visszafordíthatatlan folyamatot, amelyik az egészégünkre hat.

A Te tested a Te Életed, ezért nem adhatod más kezébe! Ugyanúgy felelősséget kell vállalnod érte, mint Életed legnagyobb döntéseiért!

És hogy miért? Mert ezt kaptad, ezzel a testtel születtél le a Földre és ez szolgál Téged minden nap! A testednek Figyelem és Tisztelet jár ugyanúgy, mint a jó kocsinak! A jó kis autók ha jeleznek, már viszitek a szervízbe, ha piszkosak, mosatjátok, takaríttatjátok!

És mi a helyzet a testetekkel? Hányszor hallom, hogy már hetek, hónapok vagy évekig fáj valami…Ha a tested jelez fájdalommal, zsibbadással vagy a lelked fáradtsággal, levertséggel, bánattal, észre kell venned! Mert használod, és ha figyelemmel és szeretettel vagy felé, akkor nagy ajándékokkal tud elhalmozni, ha nem, sajnos betegséggel jelezhet feléd, és nem minden esetben lehet azokból felgyógyulni…

A testtartásod, az izmaid feszessége, a gerinced rugalmassága, az ízületeid mozgáskiterjedése mind mind jel arra, hogy éppen hányadán állsz az Életeddel! És itt még nem is beszéltünk a túlsúlyról, ami az emberi lélek egyik legnagyobb mértékű védekezése sok esetben a fájdalommal, a bántásokkal szemben! Mind mind információt árul el Rólad!

És hogy hogyan kezd ezt megoldani? Belülről kifelé, testi- és leki szinten egyaránt!

Testi szinten ahogy a gerincedet edzed, arányosan erősítve és nyújtva harmonikusan az izmaidat, úgy javul a testtartásod és fejlődik a személyiséged is pozitívan! Egyik segíti pozitívan a másikat!

Egyre jobban fogod érezni magadat, hiszen egyre közelebb kerülsz azzal az én-eddel, aki valójában vagy, és akit mindig is szerettél volna a nap minden pillanatában érezni! Fura gondolatok, tudom, de ezen én is átestem és folyamatosan fejlesztem, hisz nekem is van hová fejlődnöm! Így vannak ezzel a vendégeim is! Edzésről edzésre felismerik az Életükben játszott szerepüket, és hétről-hétre változnak, pozitívan. Ez sokszor nem könnyű, sőt, néha megnehezedik, de olyankor újabb erőt gyűjtenek,és  ahogy tovább erősödnek az átmeneti stagnálásból fejlődnek tovább, és még erősebbekké, rugalmasabbakká válnak és a pozitíy változás folytatódik!

Mindig mondom, hogy az a fogyás a legnagyszerűbb és a leghatékonyabb, amelyik a lelkünkkel összehangoltan működik! Gondoljunk csak bele, aki gyorsan fogy, nem tanulja meg, hogyan tartsa meg a súlyát, nem beszélve arról, hogy a hirtelen fogyás nem tesz jót sem a szerveinknek, sem pedig a bőrünknek! És itt tartom nagyon fontosnak megjegyezni azt is, hogy aki túlsúllyal küzd, és hirtelen lefogy, azt lehet, hogy sokkal többen meg fogják nézni az utcán, leszólítják, és a hirtelen dolgokra a személyiség még olyankor nincsen felkészülve! A fokozatosság betartása nagyon fontos! A testünk és a lelkünk is alkalmazkodni tud a változáshoz!

Aki belülről kifelé edz, tudatosan használja a középpontját, az belül stabil, kiegyensúlyozott tud lenni akkor is, ha az Élet nagy próbák elé állítja! Meg tudja tartani a középpontját, és hiába a nagy szél, a külső behatás, nem kapja fel a vitorláját annyira, hogy el tudják bizonytalanítani bármely szituációban! Ez az erő nem Férfi erő! Nem csak a külső izmok a nagyok, hogy erősnek látszódjanak, hanem belül is erősek, stabilak, megingathatatlanok, így kiegyensúlyozottak viselkedésileg is!

Ez egy olyan fejlődési folyamat, amellyel megismered a tested és lelked minden rezdülését. Tudod, mert megtanulod, hogyan figyelj a jelekre testi és lelki szinten is! Az Élet mindig mindenkit kivétel nélkül kihívások elé állít! A kérdés az, hogy azt hogyan reagáljuk le!

De minden “buktató”, “megpróbálatás” egy Jel az életedben, amely Utat mutat a Sorsod irányába, és ha nem pörögsz rá negatívan, hanem  a további tanulási állomásodként kezeled, nagy kapuk tárulhatnak ki előtted, amelyek lehetőségeket, erőt és energiát adnak! Csak élni kell velük! És ha sokszor és rendszeresen gyakorlod, akkor boldog, kiegyensúlyozott életed lehet! De nem adják ingyen, évek kellenek ahhoz, hogy a rosszul beidegzett szokásainkat átírjuk, és újra értelmezzük!

Aki változtatni szeretne, azt várom a stúdiómba a beszélgetésekkel egybekötött pilates edzéseimen, a Testtartásjavítással foglalkozó workshopomra, és a rendezvényeimre, melyeket a Facebook rajongói oldalamon megtaláltok!

Hidvégi Andrea

 

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum