A Rehabilitáció csak 10 alkalom?

Értékes írás egy Gyógytornász/Rehabilitációs Tréner tollából, Justin Napsugártól, akivel úgy találkoztunk, hogy általam ismerkedett meg a Pilates alapjaival, és mindig érdeklődő, nyitott volt a Tudásra. Azóta folyamatosan képzi magát és a tudását, tapasztalatát foglalja itt össze. 

Komplex írás, ami nemcsak a Rehabilitácó-, hanem a Prevenció fontosságára, a Megelőzésre, az Újra építésre, a Korrekcióra és arra hívja fel a figyelmet, HOGY MINDENKI A SAJÁT TEMPÓJÁBAN HALAD és ez így is van jól. 

 

❓Számodra mit jelent a rehabilitáció? Szerintem azt, hogy a lehetőségekhez mérten képes vagy maximálisan visszatérni minden normális, szükséges hétköznapi funkcióhoz. Emellett képes vagy fájdalom és az újrasérülés veszélye nélkül (és mindenféle külső rögzítő nélkül) fizikailag aktív lenni, visszamenni a korábbi sportodba vagy elkezdeni valami újat.

❗Ennek ellenére sajnos sokan még mindig alkalomszámokban gondolkoznak, funkció helyett. Ragaszkodnak a felírt 10 alkalomhoz vagy ha nem orvos küldte őket, azt kérdezik, hányszor kell jönnöm, ahelyett, hogy sablonjavaslatok helyett a saját céljaikra fókuszálnának.

👉Inkább azon gondolkodj, hogy az én kérdésemre pontosan tudj válaszolni: mi a célod? Majd addig menj, amíg el nem éred! Az alkalomszám majd folyamatában derül ki, a haladási ütemed tekintetében. 

👉Érdemes elgondolkozni azon, hogyan jutottunk el odáig, hogy sokan már 40 éves korban olyan öregnek tartják magukat  bizonyos funkciókhoz, mint ha már legalább 80 évesek lennének és nagyon alulra teszik a cél-mércét. Ami pedig a legdurvább, amikor gyerekeket tiltanak le olyan mozgásokról, melyeket gyermekkorban kéne a leginkább beépíteni, kihasználni, gyakorolni, fejleszteni. 

❗”Túl öreg”, “túl ügyetlen “ címkék adás – vétele és bizonyos mozgásokkal kapcsolatos félelem vagy lemondás helyett ott van egy út : a teljes rehabilitáció , ami magába foglalja a prevenciót is , azzal kapcsolatban , ami még nem alakult ki , de egy félbeszakított rehab miatt újrasérülésként vagy vándorló fájdalomként kialakulhatna . 

👉Gondolj csak bele, hogy mennyire könnyű újrasérülni, ha nem szerzed vissza minden képességed, amikkel egyébként a hétköznapokban bármikor találkozhatsz ! 

❗Tudd, hogy a  hétköznapi életedben vagy sportolás közben létrejött fájdalomnak vagy sérülésnek sokkal inkább a testtartásodból, mozgásmintáidból, terhelési szokásaidból fakad az oka, mint az életkorodból, genetikádból, ügyetlenségedből vagy valami képalkotó vizsgálaton kiderült eltérésből, ami javíthatatlan bélyegként hatott rád. Ezeket a befolyásolható okokat kell kiszűrni és megoldani , ahelyett, hogy önmagában a mozgásformát okolnánk és letiltanánk róla. Főleg akkor vagyok ennek ellene, ha ez egy olyan mozgás, amit imádsz. 

👉Nézd meg az ábrát, hány lépcsős egy teljes rehab. Az emberek többsége az 1. Fázist tekinti gyógyulásnak, elérendő célnak és sokszor sajnos azért, mert kb ennyi fér bele 10 alkalomba, ami a beutalón szerepel. 

👉Ha azonban saját rendszerben dolgozó mozgásban jártas szakemberhez fordulsz, érdemes végigjárnod azt az utat, amit az elején felvázolunk együtt, hiszen itt a határt korántsem az a 10-es szám jelenti…

👉Ehhez először is  pontos cél meghatározás, majd kitartó gyakorlás kell. 

😊Miért törekszem maximálisan arra, hogy legyenek nagy céljaid és érd el mindet, ahelyett, hogy letiltanálak bármilyen mozgásformáról? 👉Tizenévesen letiltottak a tesiről, az ugrásról, a futásról, mert fájt a térdem és ennek okául azt mondták, laza az elülső kereszt szalagom. Én örültem, hogy nem kell tesiznem, hiszen amúgy is utáltam a fájdalom és az “béna” címke miatt. Ugyanakkor utáltam a helyette felírt úszást és a gyógytesit is. Hálás vagyok, hogy egy betegség erre a pályára vezetett és aztán a sok vándorló fájdalom pedig vitt tovább a különféle továbbképzésekre. 

Ha ez nem így történt volna, ma valószínűleg egy fájdalmakkal teli, mozgásutáló, magát szerencsétlen bénának tartó, futástól – ugrástól rettegő felnőtt lennék. Ehelyett viszont megismertem magam, megtaláltam azokat az okokat, amiken tudok változtatni (kereszt szalagot erősíteni ugyanis nem tudok, de szerencsére nem is ez volt a fájdalom igazi oka :)) . Folyamatosan dolgozom a testtartásomon, a mozgásmintáimon és új sportokat is kipróbáltam. ( Például a gyermekkorom óta vágyott modern balettet,  27 éves fejjel kezdtem el. Emellett kisebb kihagyásokkal évek óta járok TRX-boot camp edzésre , ahová a tesiórás múltam alapján be sem mertem volna tenni a lábam, ha a párom nem visz el :)). Most ugrok, futok, a laza elülső keresztszalagos térdemet intenzív gyakorlatokkal edzem (az elejétől kezdve rögzítő nélkül, az aktuális képességeimet kihasználva ) és noha nem én vagyok korántsem, aki a leggyorsabb vagy legerősebb a csapatban, viszont képes vagyok mindenre , ami korábban tiltott volt, szeretem, amit korábban utáltam és nem fáj semmim. Nekem ez volt az elsődleges célom. 

 

Justin Napsugár

Gyógytornász/Rehabilitációs Tréner

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum