40 felett már okosan az edzéseket!

Egy 2017-es eurostat felmérés szerint az emberek közel 40%-a végez ülő-, 20%-a álló-, 30% mérsékelt fizikai-, 12% fizikai munkát. Ez a 40 év felettieket fokozottan érinti, hiszen ezeket a munkákat már közel 20 vagy annál is több éve végzik és sajnos egyre hosszabb munkaidőben. A sok ülés, állás, a fáradtság és a motiválatlanság, a mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás negatív hatással van az emberekre.

DSCF8511

Ebben a korban ha valaki nem edz rendszeresen és jól, már általában beszűkülnek az egyes ízületek, a mozgáskiterjedésük csökken, a testtartásunk romlik és sokszor előfordul, hogy derék- hát- nyaki-, térd- és csípő fájdalmak jelentkeznek.

Az izmokban sokszor megbomlik az egyensúly, és gondolok itt a belső- és külső (mély- és felületes)izmokra, vagy a jobb és baloldal arányára, vagy akár ha a test elülső és hátulsó izmaira. Ezek az egyenlőtlenségek jöhetnek korábbi sérülésekből, vagy helytelen testtartásból, egyoldali rendszeres cipekedésből, az ülő- és a számítógépen történő munka negatív hatásaként. De lényeges azt is megemlíteni, hogy a sok évig hordott magas sarkú cipő is okozhat ízületi fájdalmakat, sérüléseket a boka, a térd, de akár a derék tájékon is.

Az imént felsoroltak azért kellemetlenek, mert minőségileg rontják a minden napokat. A gyógyszerek csak pillanatnyilag segíthetnek a fájdalmakon.

Ebben a korban már fokozottan kell figyelni a terhelés minőségére, mit hogyan hajtunk végre, vagyis a helyes technikai végrehajtásra, mert a túlterhelés vagy a nem jó terhelés már nagyobb eséllyel hozza ki a sérüléseket, izom- és ízületi fájdalmakat.

Nagyon fontos, hogy abban az esetben, ha valaki már régóta nem edzett, akkor alapozva kell elkezdeni, adjon megfelelő időt magának, hogy felépítse ismét a belső- a gerinc- és a medence, előkészítse a testét a terheléshez. Ha edzett, viszont nem figyelt arra, hogy a belső izmait is erősítse, úgy újabb alapozásra van szükség!

A belső izmok tudatos használatával, megerősítésével kialakul a helyes testtartás, és utána szabad bekapcsolni a felületes izmainkat. Az erősítés és a nyújtás aránya, az ízületeink mobilitása nagyon fontos és az is, hogy egyenletesen terheljünk a test jobb- és bal oldala, elülső- és hátulsó része a felső- és alsó test tekintetében is!

A gerincekben a rossz tartás miatt sokszor megfigyelhető, hogy a háti szakasz nagyobb a görbülete, a nyak és a fej helyzete előrébb áll, a vállak felhúzottak, sokszor előre esők, és gyakran előfordul az is, hogy az ágyéki szakaszon, vagyis a deréknál túl feszes, ami a medence elülső izmainak elhanyagolását tükrözi.

Mit ajánlok? Mindenképpen a GerincPilates technikára építve a következőket:

  • ami az egészséges test felé fejleszt bennünket,
  • ami megtanítja a központ izmainak helyes használatát, ezáltal a medence helyes tartását, a tudatosságot, mit hogyan hajtsunk végre és miért,
  • ami a belső-, a core izmokat, a stabilizációt, az egyensúlyt tartja szem előtt,
  • lassan, majd közepes tempóban, kontrolláltan segít megtanulni végrehajtani a gyakorlatokat,
  • ami segíti ízületi mozgáskiterjedések optimális növelését, a helyes testtartás kialakítását, a gerinc megfelelő terhelését, mobilizációját, minden irányú átmozgatását,
  • ami segíti az izmok nyújtását.

Aki képes belül figyelni magára, az stabilan fog fejlődni nemcsak a test, hanem a személyisége esetében is!

A belső stabilitás kialakítása fokozza a belső erőt, önbizalmat és a kiegyensúlyozottságot. És ahogy mondani szokás, ahogy bent, úgy kint is, vagyis pozitív hatással lesz a megjelenésünkre is!

Hidvégi Andrea

Online edzésekre várlak szeretettel az FB csoportomba vagy élőben a Hidvégi Andi Pilates Studioban!

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum