Tudtad, hogy a testtartásod sok mindent elárul Rólad? 

 Az Életem folyamán többször találkoztam olyanokkal, akik ha kihúzták magukat, szép volt tartásuk, az önbizalmuk is a helyén volt! Bizony a szép testtartású embereknek az életben is van tartásuk, és amikor beszélgetsz velük, akkor érzed, hogy nem átlagos emberrel van dolgod. Harmóniában vannak a testükkel és ez kihat a lelkükre is. Magabiztosak, határozottak, sikeresek az életben.
Te tudtad, hogy a testtartás szoros összefüggésben van azzal, ahol éppen tartasz az életeddel vagy ahogy éppen érzed magad?

_DSC5404

Figyeld csak meg a sikeres sportolókat vagy a táncosokat! Azt mondjuk rájuk, hogy de szép tartásuk van, hogy kihúzzák magukat! Pedig a „titkuk” egyszerű! Magukra figyelnek, a belső hangjukra és amikor edzenek, táncolnak, benne vannak a mozgásban, átadják magukat mozgásnak és koncentrálnak arra, amit éppen csinálnak. Egyszerűen megszűnik körülöttük a világ. A korábban kitűzött Cél Útjára léptek és úgy lépkednek ezen az úton, hogy minden Pillanatukban jelen vannak stabilan. Kihúzzák magukat és büszkék minden addig elért eredményükre! Mindent megtesznek a sikerük érdekében és ez adja a magabiztosságukat. Belülről, a saját központjukból-, a gondolatok sokasága és kuszasága helyett tudatosan, magukra koncentrálva cselekszenek!
Amennyiben valami teher, átlagon felüli Kihívás jelentkezik, az sajnos megfigyelhető a vállak előreesésében vagy a derékban jelentkező fájdalomban is, ami szintén az Önértékelési zavart tud okozni. Azok, akiknek a válluk előreesik, általában belül küzdenek magukkal, nem hiszik el, hogy elég jók -e? Azok, akiknek elbújik a nyaka, visszahúzódóak általában és még persze sorolhatnám a tapasztalataimat.
Hogy hogyan tehetsz ellene?
Az a tapasztalatom, hogy akik rendszeresen végzik azokat a gyakorlatokat, amelyek a stabilizációt elősegítő izmokat erősítik, azok az életben is sokkal hatékonyabbak, eredményesebbek. Jobban tudnak koncentrálni egy feladat végrehajtására, és az életük is sokkal stressz mentesebb, sikeresebb, és az Önbizalmuk is a helyén van! Bármely kihívás is éri őket, ami esetleg kibillenti őket az egyensúlyukból, hamar vissza tudják magukat billenteni a középpontjukba!
De mik is azok a stabilizációs izmok?
A stabilizációs izmok adnak erős támaszt a gerincnek, a medencének, amelyek a törzs tartásában segítenek. Úgy szoktam mesélni ezekről az izmokról, mint a házról, aminek az alapja beton, ami nélkül nem állnának stabilan a falak és persze a tető sem.
ultrasound.scanner8Ha csak a felületes izomcsoportokat erősítjük, és nem foglalkozunk ezekkel a belső izmokkal, akkor azzal a csontrendszerünknek és az ízületeinknek sem teszünk jót. Gondoljunk csak bele, hogy ebben az esetben a külső izmok húzzák a csontokat, tehát ezért kell a belső izmokat is erősíteni, hogy meglegyen az
izomegyensúly belül-kívül egyaránt.
Szóval érdemes átgondolni a leírtakat és rendszeresen beiktatni az Önbizalmat növelő és Stabilizáló gyakorlatokat! Össze is állítottam néhányat, amelyek segítenek, és ha rendszeresen gyakorolsz, biztos vagyok benne, hogy ez az állapot állandósulni is fog! Sikeresebb, elégedettebb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet fogsz élni!
Bemelegítésként a Pilates Legördülés gyakorlatát javaslom 10 ismétléssel, amelyet megtaláltok az előző blogjaimban! Katt ide>>

 Speciális erősítés a Gerinc, törzs és a medence tartó izmaira:

1. Kiinduló helyzet:

Hanyattfekvés, a karok mélytartásban, a medence természetes helyzetben, a derék kissé elemelkedik a talajtól, a gerinc elnyújtva, vállak leengedve, lapockák beleolvasztva a hátba, lábak felemelése egymás után derékszögbe.
DSCF8332
Gyakorlat: Ennek a póznak a megtartása addig, amíg nem érzünk remegést a hasban.
A gyakorlat célja: erősíti a központot.

2. Kiinduló helyzet:

Könyöktámasz a vállak alatt, az alkarok párhuzamosan helyezkednek el, lábak párhuzamosan helyezkednek el csípőszélesen, lábujjak megtámasztva a talajon, törzs egy vonalban helyezkedik el a lábakkal, gerinc megnyújtva, lapockák a hátba olvasztva, a medence természetes tartásban (derék nem feszülhet)
DSCF8350
Gyakorlat: kitartás ebben a pózban.
 Könnyítés: a térdek lehelyezésével, ilyen kor nincs lábujjtámasz.

DSCF8341

 Nehezítés: fekvőtámaszban végrehajtva, könyök helyett tenyér támasszal.

DSCF8355

  A gyakorlat célja: globálisan erősíti a hasizmokat, a vállövet és a gerinc tartó izmait.

3. Kiinduló helyzet:

Hasonfekvés, tarkóratartás, lábak elnyújtva, gerinc megnyújtva, vállak leengedve, lapockák a hátba olvasztva, a központ aktivizálása (a derékon elképzelt öv enyhe meghúzása).
DSCF8371
Gyakorlat: törzsemelésben kitartás.
A gyakorlat célja: a gerinc melletti izmok erősítése, a gerinc mobilizációja – átmozgatása-, a lapockánál lévő izmok erősítése.
 Levezetésként mehet ismét a legördülés.
 Jó Edzést!

Hidvégi Andrea

 

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum