Amikor kicsi még a gyermekünk, akkor érdemes olyan sportolási lehetőséget választani, ami a korának megfelelően fejleszti a gyermek mozgáskoordinációját, izomzatát, optimálisan az ízületi lazaságát, állóképességét, kielégíti mozgásigényét, miközben előkészíti a kis testét a további sportoláshoz. Ezeken az irányított, képességfejlesztő foglalkozásokon a gyermek játékosan sajátítja el az atlétika, elsősorban a futás-, a torna-, a labdajátékok alapjait.

A legfontosabb ilyenkor, hogy növekedésben lévő testet és lelket megfelelően és optimálisan szabad csak terhelni.

Mivel folyamatosan nőnek, így gerincük, csontjaik, ízületeik és izmaik is folyamatosan változnak. Ha túlzottan terhelik őket, akkor a csontok epifízis szakaszában – ahol a növekedés történik – negatív változást idézhetnek elő. Ennek eredménye sajnos az is lehet, hogy a gyermek nem fejlődik egészségesen.

Az edző kiválasztásánál érdemes figyelembe venni végzettségét! Ennek a korosztálynak az edzése nagy felelősség, hiszen a fejlődésüket segítheti illetve rossz esetben gátolhatja az edző. Érdemes olyat választani, aki okleveles testnevelő tanár, képesített edző, tanító képzőt végzett, rendelkezik didaktikai alapokkal –oktatás módszertan -, és van tapasztalata a gyerekekkel. Fontos, hogy alaposan nézzünk körül, hiszen a mi felelősségünk, hogy gyermekeinket megfelelően felkészült edző kezébe adjuk, tehát szánjunk időt rá, hogy megtaláljuk a szakembert!

A gyermekek fizikai fejlődésének felelőssége mellett fontos a lelki fejlődés is. Ha bármibe belekezdenek, fontos, hogy az edzők lelkileg is támogassák őket, hiszen a legjobbat csak abból lehet kihozni, akit szeretnek, elismernek, bíztatnak, figyelmesek vele. Ezek a támogatások csodákra képesek! A későbbi versenyzés során ez a pszichikai felkészülés elengedhetetlen részét képezi!

Ismerd meg a fiataloknak szóló sportprogramunkat IDE kattintva!