A Pilates nyugdíjas torna? Óriási tévhit! És az is, hogy csak a Nőknek szól!

Szeretnék hangot adni annak, amit a szakmámban képviselek, a sok évtizednyi tanultak, tapasztalatok alapján, hogy lássátok miért érzek nagy felelősséget a testtartással kapcsolatban, amiről rendszeresen írogatok itt az oldalamon!

portré33
Imádom, amikor azt gondolják emberek, hogy amikor széthajtjuk magunkat az edzés során, az sokkal hatékonyabb a lassú, koncentrált edzésnél! (Néha én is szeretek belehúzni az edzésbe, de most nem is ez a lényeg!
Azt gondolják a Pilates alapú mindenféle programról, hogy ez nyugdíjas torna és hogy a 40 felettieknek nem az kell, mert nem öregek! Ez óriási tévhit! Mert minden korosztálynak nemtől, kortól függetlenül tenném kötelezővé a Pilatest, elsősorban a heti 5 testnevelés óra egyikében, hogy minél hamarabb tudatosodjon a gyermekekben is már a helyes testtartás!
Szakemberek, élsportolók nem gondolták volna ezt, hogy mekkora erő rejlik ezekben az alapokban, amíg ki nem próbálták, hogy remegtek az izmaik a központ megéreztetése, majd a teljes gyakorlatok végrehajtása során! Jelzem, hogy profi focisták heti egyszer betervezik az edzés programukba!
Láttam férfiakat, olimpikont, élsportolókat meglepődni az óráimon azon, hogy mit is rejt ez a módszer valójában!
Abban egyetértek, hogy a 35-40 felettiek nem öregek, ezt vallom én is, hisz ebbe a korosztályba tartozom, de abban nem, hogy ne gondolkodjunk el ennyi idősen végre, hogy ha még mindig széthajtjuk magunkat, akkor öreg korunkra hogyan fogja érezni magát a testünk, az izmaink, az ízületeink? És hogyan is vagyunk most egészségileg, fájdalmilag, betegségileg?
Ez a szó, hogy prevenció-megelőzés ne csak egy trendi szó legyen, hanem használjuk is a jelentését a mozgás és természetesen az étkezés és a megfelelő arányú pihenés tekintetében is!
A nem megfelelő terhelés, az addigi inaktív-, sportolás nélküli sok esetben stresszes élet miatt miért is ésszerű a másik végletbe esni?
És ha elkezd ezek után fájni a váll, a derék, a térd amelyekkel nap mint nap találkozom a pilates személyi edzéseim során, akkor meg azt mondogatjuk, hogy ez korral jár..?
Azért érdemes lenne ezen elgondolkodni!
Személyes tapasztalat, hogy az emberek nagy része már nem tudja felemelni a karját helyesen magas tartásba, megfelelően tartva! És ez már sajnos minden korosztályra vonatkozik! A karkörzésről nem is beszélve!
Az ízületeik be vannak szűkülve, az izmaik pedig sok esetben egyenlőtlenül le vannak rövidülve!
A testtartásuk teljes mértékben lehangoló, a gerincük mobilitása pedig szomorú!
De a legszomorúbb az, hogy a gyermekeink testtartása – a sok kütyüzés okán, meg amiatt is, mert nem figyelnek eléggé rájuk a körülöttük élő felnőttek, ahogy nőnek -, nagyon nem szép képet mutat!
Büszke vagyok azokra a szülőkre, akik észreveszik, hogy valami nem kerek és tesznek ellene!
Büszke vagyok azokra is, akik felismerik pilates módszer fontosságát és alkalmazzák heti rendszersséggel!

Nem csak magamnak írogatok itt az oldalamon, írom a Nők Lapja Egészség oldalain rendszeresen, mondom a FEM3Café műsorában, hanem szeretném, ha végre felébrednétek a mozgások tekintetében is, és figyelve magatokat változtatnátok!
Nem holnap, nem a jövő héten, újévkor, a bikini szezonra, hanem most!
Ha a mozgás az egészséges test és lélek felé vezet, higgyétek el, sokkal minőségibb, emberibb Életet tudtok Élni, igen nagybetűkkel! Mert fájdalmakkal élni nem kellemes!
De változtatni van lehetőségetek, persze csak ha akartok!

Hidvégi Andrea

Legutóbbi bejegyzések

Reformer Pilates Gép

A Reformer Pilates gép napjaink egyik legnépszerűbb eszköze, mindezt a sokoldalú felhasználási lehetősége miatt, illetve napjaink rossz testtartási szokásaiból adódó gerinc problémák megelőzésére és rehabilitációjára is tökéles eszköz! Mi

Tovább »

34 Pilates gyakorlat

A Pilates mint program egyre népszerűbb szerte a világon! Hatását tekintve kiemelkedő, hiszen a testi és mentális egészség áll a középpontban, miközben nagyon alapos és hatékony alakformáló óra is!

Tovább »

Mire jó a Pilates?

A Pilates napjaink egyik legnépszerűbb edzés típusa, hiszen tökéletesen formálja az alakot, feszesít és a gerincet tartja a fókuszban! Egyenletes terhelést ad, miközben nagyon szépen formálja az alakot és

Tovább »

Archívum