Egyre több olyan vendég jön hozzám, akik térműtéten estek át és szeretnék, ha teljesen felgyógyulnának és újra tudnának fájdalom nélkül edzeni, futni.

fotó

Mivel több sportágban voltam versenysportoló, így többször estem át térdműtéten és a műtét előtti, utáni tapasztalataimat a saját bőrömön tapasztaltak alapján tudom a vendégeimnek átadni.

Sokan a műtét utáni rehabilitációt nem veszik komolyan, így a felépülés hosszabb ideig tart és sokkal fájdalmasabb is.

Az első és legfontosabb lépés, hogy folyamatosan konzultáljatok az orvosotokkal és járjatok gyógytornászhoz!

Ezek a lépések fontosak ahhoz, hogy a térd meggyógyuljon és ismét teljes értékű ízületként tudjuk használni:

  1. A térdízület mozgáskiterjedését növelni kell a maximumra, ez azt jelenti, hogy teljes mértékben ki tudjuk nyújtani a lábat és be is tudjuk hajlítani úgy, hogy a sarkunk a popsinkhoz érjen és ne érezzünk fájdalmat! Bármennyire is furcsa, de el kell jutni addig, hogy tudjunk sarok ülésben pihenni. Ezt a nyújtást tehetjük kimozgatással, – a térdhajlatban tartva a lábat, előre-hátra kilendítéssel, folyamatosan növelve a mozgáskiterjedést- illetve nyújtógyakorlatokkal, – a láb teljes kinyújtásához sarok alá helyezve egy párnát hagyjuk, hogy a saját súlyánál fogva visszanyúljon, illetve a térdet behajlítva sarkat behúzva egyre közelebb húzzuk a popsinkhoz és tartsuk meg.
  2. Meg kell erősíteni a térdízületet áthidaló izmokat és mindezt egyenletesen kell végrehajtani úgy, hogy minden oldalról ugyanolyan mértékben építsük vissza. A tréműtét után egyértelmű vékonyodás figyelhető meg a térd felett, így ha valaki ezt észreveszi, eshet abba a csapdába, hogy csak a combfeszítőket terheli (comb elülső izmai), nem fektet hangsúlyt a combhajlító izmokra (comb hátulsó izmai).
  3. Figyelni kell, hogy mindkét lábra egyenletesen terheljünk a járásnál! Ez azért fontos, mert a test izomrendszere felborul a műtét és a fájdalmak miatt. Ha valaki már átesett ilyenen, az tudja, hogy ha fáj a láb, akkor a másikat terheljük jobban, oda helyezzük a testsúlyunkat nagyobb mértékben. Ez azért nagyon helytelen, mert a másik láb túlterhelése ismét vezethet kellemetlenséghez és ahhoz, hogy a rendszer visszaálljon, a műtött láb fájdalma ellenére egyenletesen kell terhelni mindkét lábat egy sima állásnál, járásnál is! Tehát figyeljünk erre a minden napokban is!
  4. A felborult izomegyensúly ilyenkor sajnos hatni szokott a csípő- bokaízületre is és megjelenhet a derék- és hátfájdalom is attól függően, hogy milyen mértékű ez az egyensúlytalanság és mennyi ideig tartjuk ebben a testet! Ha erre rendszeresen figyelve állítjuk vissza, akkor következik be a gyógyulás, az egészséges test visszanyerése.
  5. A térdműtét oka- mint minden sérülés, betegség- mindig lelki eredetű, így azzal is mindig érdemes foglalkozni, hogy a gyógyulás teljes mértékben be tudjon következni! Merjünk szembe nézni vele és dolgozzunk rajta lelki szinten is!

 

Ezeket a felsorolt pontokat a minden napokban érdemes figyelni egészen addig, amíg a rendszer vissza nem áll és a fájdalom meg nem szűnik!

Sikeres felépülést kívánok mindenkinek!

Hidvégi Andrea